2017年7月25日 星期二

大埔中心停車場男童被殺案(1997年)

阿 迪 於 九 六 年 戀 上 比 他 年 長 七 歲 的 阿 珊 , 雖 然 他 明 知 阿 珊 曾 結 婚 及 育 有 一 子 , 又 知 道 她 因 揮 霍 無 度 以 致 債 台 高 築 , 但 他 從 不 介 意 , 甚 至 願 意 為 她 向 財 務 公 司 借 錢 還 債 。 結 果 他 因 無 法 償 還 貸 款 而 遭 財 務 公 司 上 門 追 數 , 最 終 更 被 家 人 趕 出 家 門 。 阿 迪 無 家 可 歸 , 只 好 到 阿 珊 於 馬 鞍 山 的 家 寄 居 。

只 是 , 寄 人 籬 下 的 生 活 並 不 好 受 , 阿 珊 的 母 親 認 為 他 不 中 用 , 對 他 句 句 說 話 尖 酸 刻 薄 。 阿 迪 雖 感 到 十 分 難 受 , 但 為 了 阿 珊 , 他 仍 強 忍  。

漸 漸 地 , 連 阿 珊 的 兒 子 言 仔 也 不 尊 重 他 , 他 實 在 忍 無 可 忍 , 開 始 想 : 「 只 要 佢 ( 阿 珊 ) 阿 媽 同 個 仔 唔 響 度 , 我  兩 個 會 過 得 好 開 心 。 」 然 而 , 開 心 也 需 要 有 金 錢 輔 助 , 故 他 決 定 在 殺 死 言 仔 前 先 替 他 買 一 份 人 壽 保 險 , 並 計 畫 製 造 綁 架  幕 , 誤 導 警 方 調 查 。

九 七 年 五 月 , 阿 迪 向 一 名 相 熟 保 險 經 紀 訛 稱 是 言 仔 表 哥 , 表 示 要 幫 言 仔 買 一 份 保 險 。 最 後 他 冒 阿 珊 的 簽 名 , 為 言 仔 買 了 一 份 廿 萬 美 元 ( 約 一 百 五 十 五 萬 港 元 ) 的 人 壽 保 險 。 在 言 仔 的 保 單 批 出 後 , 他 隨 即 把 計 畫 告 知 好 友 甘 景 豐 ( 廿 九 歲 ) , 希 望 阿 豐 協 助 他 , 阿 豐 一 口 答 應 。

九 七 年 八 月 四 日 , 阿 迪 向 友 人 借 來 一 輛 私 家 車 。 翌 日 早 上 , 他 獨 自 駕 車 到 言 仔 即 將 升 讀 的 中 學 門 口 , 準 備 接 走 前 來 上 預 備 班 的 言 仔 。 八 時 左 右 , 言 仔 出 現 , 阿 迪 上 前 對 他 說 : 「 唔 好 上 堂 啦 , 我 帶 你 去 遊 車 河 。 」 言 仔 不 虞 有 詐 , 隨 他 上 車 遊 樂 去 。

兩 人 遊 玩 了 半 日 後 , 阿 迪 帶 言 仔 到 大 埔 廣 場 吃 午 飯 , 期 間 阿 豐 到 來 與 他 會 合 。 然 後 , 一 行 三 人 同 往 大 埔 一 間 藥 材 舖 借 電 話 , 由 阿 豐 致 電 給 言 仔 婆 婆 , 製 造 綁 架  幕 : 「 如 果 想 見 番 羅 偉 言  , 就  十 五 萬  羅 湖 車 站 免 稅 店 。 」

然 後 , 三 人 又 再 返 回 大 埔 廣 場 停 車 場 取 車 。 阿 迪 與 言 仔 登 上 私 家 車 , 阿 豐 則 站 在 車 頭 把 風 , 並 打 開 車 頭 蓋 遮 擋 車 內 情 況 。 阿 迪 趁 言 仔 不 留 神 , 即 取 出 一 早 預 備 的 電 線 箍  他 的 頸 。 「 呀 ! 」 言 仔 出 於 本 能 , 大 力 掙 扎 反 抗 。 阿 迪 見 狀 , 即 出 拳 毆 打 他 , 並 斥 令 他 說 : 「 你 想 死 得 舒 服  就 唔 好 反 抗 ! 」 然 後 再 加 緊 力 度 勒  言 仔 , 未 幾 , 言 仔 便 告 奄 奄 一 息 。

勒 死 言 仔 後 , 阿 迪 與 阿 豐 即 駕 車 找 地 方 棄 屍 , 最 後 在 三 門 仔 一 個 垃 圾 站 把 言 仔 的 屍 體 棄 掉 , 然 後 返 家 。 另 一 方 面 , 言 仔 婆 婆 收 到 勒 索 電 話 後 , 隨 即 致 電 通 知 阿 珊 報 警 , 警 方 在 言 仔 失 蹤 後 不 足 八 小 時 , 便 於 大 埔 沙 欄 村 一 垃 圾 站 發 現 其 屍 體 , 並 分 別 於 當 晚 及 翌 日 將 阿 迪 及 阿 豐 拘 捕 。 兩 人 終 在 九 八 年 被 判 謀 殺 罪 名 成 立 , 判 處 終 身 監 禁 。

沒有留言:

張貼留言